Het moet ergens in een Sonja Bakker-tijdperk zijn geweest,
dat we als gezin definitief hebben gebroken met de toetje-na-het-eten-traditie.
Hoge uitzonderingen daargelaten.
.
Want zo héél af en toe maak ik wel eens een pannetje
ouderwetse rijstepap.
Dat staat dan vooraf al een hele poos te pruttelen, te
borrelen en heerlijk brij-ig te worden op het fornuis.
Niet dat ík daar nu nog zo heel warm van wordt.
Maar middelste,
dat weet ik, die gaat als ie thuiskomt bij de aanblik van het pannetje al bij voorbaat kwijlend glunderen.
“Haaaa..! Heb je rijstepap gemaakt mam..? ”
Nu moet ik erbij vermelden dat de pubermannen hoe groot
ze ook zijn, tot hun ouders verdriet maar miniscuul kleine prakjes naar binnen
werken na een dag hard sjouwen.
Want groente blèh en aardappels, nou ééntje
dan…
Echt, ik kan me zo ergeren aan het lusteloos prikken in
die ene aardappel
en het opzij schuiven van dat kostelijk-en-met-liefde
klaargemaakte
microscopisch kleine hoopje groenten
dat ik regelmatig roep ermee te stoppen. Met
koken.
Nu.
Onmiddellijk.
Maar gisteren was er weer dat pannetje rijstepap. En dat
maakt zoveel goed.
Want als ik dat koppie zie genieten van zoiets simpels
als een schaaltje witte brij
dan vergeet ik even alle prakken-misère.
Ik ga er voor zitten en kijk hoe ‘ie eerst op zoek gaat
naar kaneel en boter.
Hoe hij als een ritueel zorgvuldig met zijn mes een
klontje boter in zijn schaaltje laat glijden, met daarbovenop een paar flinke lepels
rijstepap.
Tot het randje, en dan nog iets verder.
Ik zie de passie waarmee hij voorzichtig de kaneel uitstrooit
en de
hongerige blik wanneer hij bovenop die toren
lepel na lepel de suiker verspreidt.
Het is een genot om te zien hoe hij dan voorzichtig alles
door elkaar schept
en vervolgens met zijn ogen dicht die eerste lepel naar zijn
mond brengt,
en de volgende, en de volgende…
en eet
en geniet…
Als ik een opmerking maak, ziet ook de rest van het gezin
zijn smakelijke verrukking, en ze vallen stil
en kijken glimlachend iedere lepel achterna…inclusief die van het tweede schaaltje
“mmm….” verzucht
hij als zijn moment voorbij is en alle schaaltjes leeg
“ waarom maak je dit niet vaker mam...
..het is zo máchtig
lekker!”
“dan blíjft het lekker jongen..” antwoordt zijn vader
“anders wordt het zo gewoon hè..”
Net als die prak
iedere dag.. vul ik in stilte aan, en ik denk aan de liefde van de man, die
door de maag gaat en voel zoveel liefde voor die jongen met die rijstepap in
mijn hart.
Het laat zich makkelijk raden, wie de volgende dag het
bewaarde restje krijgt.
En ik neem me voor als ie jarig is vlaai te maken.
Rijstevlaai.
Vind ie namelijk ook máchtig lekker…
Heerlijk logje weer... in 2 opzichten! Nou ja, eigenlijk 3, want je tekeningen zijn natuurlijk ook weer heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk rijstepap, ik maak het alleen als er rijst overgebleven is van de maaltijd!
BeantwoordenVerwijderenEn ik geniet weer van je mooie tekeningen, wat kun je dat toch goed!
groetjes Anita
Wat kan je goed verwoorden wat hier ook gebeurt!! Het is zo herkenbaar!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Jacqueline
Ik kan me er helemaal in vinden....niks zo lekker als warme rijstepap met een klontje roomboter en bruine suiker....krijg er nu al zin in..
BeantwoordenVerwijderenLaat hem maar lekker genieten.....veel later zal hij zeggen mijn moeder maakte de lekkerste rijstepap.
Mijn dochter vraagt wel eens Mam kook je rijstepap voor me....en ik smikkel lekker mee...
Fijn weekend..
hart,gr Fia
Wat herkenbaar ik heb gisteren de laatsten warme maaltijd voor ons Daphne gemaakt, vandaag gaat ze samen wonen en is ze ook nog eens jarig 26 al weer. Wel haar liefelijks eten schnitzels aard. uit de oven en worteltjes en erwtjes.
BeantwoordenVerwijderenJulia
Dank je wel dat ik even aan mocht schuiven aan je tafel.
BeantwoordenVerwijderenJe schrijft alsof ik erbij was!
En weer een prachtige tekening erbij, super.
Fijn weekend.
je zou er zo aan willen beginnen :)
BeantwoordenVerwijderenDie weet heel goed wat machtig lekker is :)
BeantwoordenVerwijderenWar heerlijk als er van iets wat jij met zorg klaarmaakt, zo genoten kan worden... Fijn weekend, Gerrina
BeantwoordenVerwijderenKlopt Wilmi, Rijstepap is machtig lekker. het water loopt me in de mond nu ik dit blogje lees. Mijn oma kon altijd zulke heerlijke rijstepap maken. Dan schepte ze dat op een diep bord. Maakte een kuiltje in het midden. Daar ging de roomboter in, en dan over de rand rondom een dikke laat suiker en kaneel.....zucht. Ik denk dat ik maandag eerst maar eens een pak dikke rijst ga kopen. Bedankt voor de tip! ;-)
BeantwoordenVerwijderenheel fijn weekend, liefs Ester
Vergeet de krenten niet me oma had daar krenten bij
BeantwoordenVerwijderenLeuke en herkenbare post weer Wilmi, en wat een mooie tekening!
BeantwoordenVerwijderenTja... dat geprik met die vork in een aardappel, en dan soms ineens...(bijvoorbeeld met Chili con carne bij de jongste van 15) (en de boerenkool bij de oudste van 19) een bord opscheppen met een kop erop...
en dan komt altijd op het eind...
LEKKER MAM!!!
en daar kan ik dan weer weken mee vooruit ;)
Lieve groet, MJ (seeshappyhome.blogspot.com)