vrijdag 11 oktober 2013

Máchtig lekker...

Het moet ergens in een Sonja Bakker-tijdperk zijn geweest,
dat we als gezin definitief hebben gebroken met de toetje-na-het-eten-traditie.
Hoge uitzonderingen daargelaten.
.
Want zo héél af en toe maak ik wel eens een pannetje ouderwetse rijstepap.
Dat staat dan vooraf al een hele poos te pruttelen, te borrelen en heerlijk brij-ig te worden op het fornuis.

Niet dat ík daar nu nog zo heel warm van wordt.
 Maar middelste, dat weet ik, die gaat als ie thuiskomt bij de aanblik van het pannetje al bij voorbaat kwijlend glunderen.
“Haaaa..! Heb je rijstepap gemaakt mam..? ”


Nu moet ik erbij vermelden dat de pubermannen hoe groot ze ook zijn, tot hun ouders verdriet maar miniscuul kleine prakjes naar binnen werken na een dag hard sjouwen. 
Want groente blèh en aardappels, nou ééntje dan…
Echt, ik kan me zo ergeren aan het lusteloos prikken in die ene aardappel 
en het opzij schuiven van dat kostelijk-en-met-liefde klaargemaakte 
microscopisch kleine hoopje groenten 
dat ik regelmatig roep ermee te stoppen. Met koken.
Nu. 
Onmiddellijk.

Maar gisteren was er weer dat pannetje rijstepap. En dat maakt zoveel goed.
Want als ik dat koppie zie genieten van zoiets simpels als een schaaltje witte brij
dan vergeet ik even alle prakken-misère.

Ik ga er voor zitten en kijk hoe ‘ie eerst op zoek gaat naar kaneel en boter.
Hoe hij als een ritueel zorgvuldig met zijn mes een klontje boter in zijn schaaltje laat glijden, met daarbovenop een paar flinke lepels rijstepap.
 Tot het randje, en dan nog iets verder.
Ik zie de passie waarmee hij voorzichtig de kaneel uitstrooit 
en de hongerige blik wanneer hij bovenop die toren
lepel na lepel de suiker verspreidt.
Het is een genot om te zien hoe hij dan voorzichtig alles door elkaar schept 
en vervolgens met zijn ogen dicht die eerste lepel naar zijn mond brengt,
en de volgende, en de volgende…
en eet
en geniet…

Als ik een opmerking maak, ziet ook de rest van het gezin zijn smakelijke verrukking, en ze vallen stil
en kijken glimlachend iedere lepel achterna…inclusief die van het tweede schaaltje



“mmm….”  verzucht hij als zijn moment voorbij is en alle schaaltjes leeg
“ waarom maak je dit niet vaker mam...
..het is zo máchtig lekker!”


“dan blíjft het lekker jongen..”  antwoordt zijn vader
“anders wordt het zo gewoon hè..”

Net als die prak iedere dag.. vul ik in stilte aan, en ik denk aan de liefde van de man, die door de maag gaat en voel zoveel liefde voor die jongen met die rijstepap in mijn hart.


Het laat zich makkelijk raden, wie de volgende dag het bewaarde restje krijgt.
En ik neem me voor als ie jarig is vlaai te maken.
Rijstevlaai.



Vind ie namelijk ook máchtig lekker…

12 opmerkingen:

  1. Heerlijk logje weer... in 2 opzichten! Nou ja, eigenlijk 3, want je tekeningen zijn natuurlijk ook weer heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk rijstepap, ik maak het alleen als er rijst overgebleven is van de maaltijd!

    En ik geniet weer van je mooie tekeningen, wat kun je dat toch goed!

    groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat kan je goed verwoorden wat hier ook gebeurt!! Het is zo herkenbaar!
    Groetjes Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan me er helemaal in vinden....niks zo lekker als warme rijstepap met een klontje roomboter en bruine suiker....krijg er nu al zin in..
    Laat hem maar lekker genieten.....veel later zal hij zeggen mijn moeder maakte de lekkerste rijstepap.
    Mijn dochter vraagt wel eens Mam kook je rijstepap voor me....en ik smikkel lekker mee...

    Fijn weekend..
    hart,gr Fia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat herkenbaar ik heb gisteren de laatsten warme maaltijd voor ons Daphne gemaakt, vandaag gaat ze samen wonen en is ze ook nog eens jarig 26 al weer. Wel haar liefelijks eten schnitzels aard. uit de oven en worteltjes en erwtjes.

    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel dat ik even aan mocht schuiven aan je tafel.
    Je schrijft alsof ik erbij was!
    En weer een prachtige tekening erbij, super.
    Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die weet heel goed wat machtig lekker is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. War heerlijk als er van iets wat jij met zorg klaarmaakt, zo genoten kan worden... Fijn weekend, Gerrina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klopt Wilmi, Rijstepap is machtig lekker. het water loopt me in de mond nu ik dit blogje lees. Mijn oma kon altijd zulke heerlijke rijstepap maken. Dan schepte ze dat op een diep bord. Maakte een kuiltje in het midden. Daar ging de roomboter in, en dan over de rand rondom een dikke laat suiker en kaneel.....zucht. Ik denk dat ik maandag eerst maar eens een pak dikke rijst ga kopen. Bedankt voor de tip! ;-)
    heel fijn weekend, liefs Ester

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vergeet de krenten niet me oma had daar krenten bij

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke en herkenbare post weer Wilmi, en wat een mooie tekening!
    Tja... dat geprik met die vork in een aardappel, en dan soms ineens...(bijvoorbeeld met Chili con carne bij de jongste van 15) (en de boerenkool bij de oudste van 19) een bord opscheppen met een kop erop...
    en dan komt altijd op het eind...
    LEKKER MAM!!!
    en daar kan ik dan weer weken mee vooruit ;)

    Lieve groet, MJ (seeshappyhome.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel!
Van reacties word ik zòòò blij ;)